twitter
rss

Την Τετάρτη 10 Μαϊου, οι μαθητές των Γ΄, Δ΄, και Στ΄ τάξεων του σχολείου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην Καστοριά, συνοδεία των δασκάλων τους κ.κ. Καραδήμα Μαρίας, Καραπόκη Αθανάσιου, Σαββίδου Σοφίας και Σαρρή Ελένης.
Οι μαθητές κινήθηκαν σε δύο ομάδες: Η Γ΄και Δ΄τάξη (πρώτη ομάδα), στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος ¨Λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας-Η λίμνη Πολυφύτου¨, επισκέφθηκε τον προϊστορικό λιμναίο οικισμό, όπου οι μαθητές έμαθαν λεπτομέρειες για τη ζωή των προϊστορικών κατοίκων της λίμνης. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Ενυδρείο, όπου είχαν τη ευκαιρία να δουν διάφορα ψάρια του γλυκού νερού και να τα συγκρίνουν με τα ψάρια της λίμνης μας. Τέλος, επισκέφθηκαν τη ¨Σπηλιά του Δράκου", ένα υπέροχο σπήλαιο, ενεργό, το οποίο συνδέεται άμεσα με τη λίμνη τον Λιμναίο Οικισμό, με πανέμορφους σταλαγμίτες και σταλακτίτες.
Η Στ΄ τάξη (δεύτερη ομάδα), παράλληλα με την πρώτη ομάδα, επισκέφθηκε το "Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας" στο Μαυροχώρι, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να θαυμάσουν τα ποικίλα κι ενδιαφέροντα εκθέματα.
Εντυπωσιάστηκαν από την αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου με τα κέρινα ομοιώματα του γαμπρού, της νύφης, του παπά, της μουσικής κομπανίας, του φωτογράφου, κ.ά. Εξίσου εντύπωση προκάλεσαν και οι κέρινες μορφές των προϊστορικών ανθρώπων, που κατοικούσαν πριν χιλιάδες χρόνια και ψάρευαν στη λίμνη της Καστοριάς. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς, το οποίο στεγάζεται στο αρχοντικό του Νεράντζη Αϊβάζη και στο οποίο βρίσκουν φιλόξενη στέγη οι υλικές μαρτυρίες του τόπου, αντικείμενα από την καθημερινή ζωή στο σπίτι και στην εργασία, αντικείμενα που σχετίζονται με τελετές και γιορτές.
Γεμάτοι εικόνες και ενθουσιασμό οι μαθητές και των δύο ομάδων ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική επίσκεψη στο Δάσος της Μεσοποταμίας, με πολλή διάθεση για παιχνίδι και διασκέδαση!