twitter
rss

Την Παρασκευή, 9 Μαΐου, το σχολείο μας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης (Κοίλα), όπου ξεναγηθήκαμε στην έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, με εκθέματα που προέρχονται από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του Κώστα Κοτσανά, από το Κατάκολο Ηλείας. 
Η έκθεση περιλαμβάνει μια συλλογή από επιτεύγματα τεχνολογίας της αρχαίας Ελλάδας, που καλύπτουν την περίοδο από το 2000 π.Χ. μέχρι το τέλος της αρχαιότητας,  όπως "Η αιολόσφαιρα του Ήρωνα" (η πρώτη ατμομηχανή της ιστορίας), "ο παλίντονος καταπέλτης του Φίλωνα" (ο πρώτος μεγάλος εκτοξευτής λίθων της αρχαιότητας), "Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων" (ένα...λαπτοπ από την αρχαιότητα), "Το υδραυλικό ωρολόγιο του Κτησιβίου" (η πρώτη εφαρμογή οδοντωτών τροχών και ατέρμονων κοχλιών παγκοσμίως), "Ο πολυβόλος καταπέλτης του Διονυσίου" (η πρώτη εφαρμογή της επίπεδης αλυσοκίνησης, τον 3ο αιώνα π.Χ.) και ένα πλήθος ακόμη εφευρέσεων της εποχής.
Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στα εκθέματα και είχαν την δυνατότητα να διαπιστώσουν ότι η εξέλιξη της σημερινής τεχνολογίας, θα ήταν αμφίβολη χωρίς την ανέξοδη επανάκτηση από το δυτικό πολιτισμό της "ξεχασμένης" αρχαιοελληνικής τεχνολογίας. Μια επίσκεψη η οποία δίδαξε σε όλους μας ότι η τεχνολογία του αρχαίου ελληνικού κόσμου ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας κι ότι ο Δυτικός πολιτισμός χρωστάει τελικά στους Έλληνες πολύ περισσότερα από όσα νομίζουμε. Μια επίσκεψη που άξιζε...